dimarts, 2 de juny de 2015

PORTANADONS???

Tots els portanadons respecten l´ergonomia dels nostres infants?? Tots els portanadons que trobem al mercat són bons i recomanables pels portadors??? Tots els portanadons ergonòmics s´utilitzen de forma adequada??
Hauríem de remuntar als humans de fa milers d´anys per entendre el perquè portejar (portar als nostres nadons a sobre)??

Si mirem en l´evolució humana ens adonarem que fa uns sis milions d´anys que vam començar a tenir una posició més recte i a caminar a dues potes, aquesta bipedestació (posició erecte) va fer que les cries comencessin a néixer de forma prematura, per la posició de la pelvis. De la mateixa manera que veurem que només fa 150 mil 200 mil anys que va aparéixer l´anomenat homo sapiens, amb una posició totalment erecte.
Què feien amb els nadons en aquells moments?? Si només fa 35 mil anys l´humà modern encara vivia en petites tribus i eren nòmades??
Fa relativament poc que l´humà viu de forma sedentària i establert en un lloc concret: només fa 10 mil anys que l´humà és sedentari, viu en grans civilitzacions, en tribus més grans!!
Així doncs si tenim en compte que els humans neixen de forma prematura i no es valen per si mateixos en el moment de néixer… podem pensar que els nadons humans necessiten del contacte i de ser portats a sobre.
Tot i que avui en dia la majoria d´humans viuen de forma sedentària i han deixat de viure com a caçadors recolectors, l´èsser humà és encara un mamífer portejador ¨un primat portador¨.
Quan neixem no estem preparats per sortir trotant darrera la seva mare, com fan per exemple, els cavalls, ni neixem diversos cadells, per donar-nos calor al niu, com els conillets o els gats, per exemple.
Els humans, doncs, quan neixem, no sobreviuríem sense tres coses bàsiques: Atenció i proximitat, carinyo i aliment.
Els humans neixem indefensos, podríem dir que neixem prematurs. Si un nadó humà està a prop de la seva mare, aquesta li aporta tot el que necessita. A la mare els nadons humans la necessitem per controlar la temperatura, perquè ens dóna la seva protecció i ens dóna menjar. Els nadons, a diferència d´altres mamífers necessitem menjar cada dues o quatre hores.

Perquè portejar als nadons aleshores???
Portar als nadons a sobre i ser portejats de forma adequada, aporta diversos beneficis tant pels nadons com per les persones que els porten.
Pels nadons hi ha diversos efectes i tots ells positius: el contacte permanent amb la persona que els porta (normalment la mare) els hi dóna seguretat, els hi dóna seguretat i calma, perquè el tenir-los tan a prop, fa que les seves necessitats siguin cobertes ràpidament. El vincle afectiu entre el nadó i el portador es reforça. El moviment oscil.lant del portador, afavoreix el seu desenvolupament del sistema nerviós i de l´equilibri (aquest moviment és similar al ventre matern). El batec del cor, la veu i la calor que el portador li aporta al nadó, a més, li ofereix, un benestar infinit. Els nadons portejats regulen la seva temperatura corporal.
Els nadons que acostumen anar en braços la major part del temps es sociabilitzen més ràpidament, perquè participen de tot el què passa al seu voltant (d´una manera directa).
Si els portanadons s´utilitzen de manera correcte, la posició de les cames (en posició granoteta, genolls més alts que el culet) afavoreix la correcte formació  dels òssos pèlvics i preveu de la displasia de cadera. A més, la posició recte, alleuja els gasos, còlics del lactant i evitar el refluxe dels nadons.
Resumint, podem dir, que els nadons que són portejats la major part del temps: estan més tranquils, ploren menys, dormen millor i possibilita i ajuda en la lactància materna.
Creieu que són prou motius per portejar als nostres nadons??
Efectes positius també hi ha per la persona que el porta, per descomptat!!
El contacte constant amb el nadó fa que aprenem i coneixem millor les seves necessitats i les poguem satisfer ràpidament. La mare segrega oxitocina, que afavoreix la pujada de la llet i evita la depressió pospart.
El portanadó reparteix correctament el pes del nadó sobre els hombros i caderes, així doncs, tinguem mal d´esquena o no (abans de tenir nadó), els nadons requereixen ser agafats, així doncs els portanadons ens protegeixen d´agafar més mal d´esquena. A més, la musculatura es va fent forta i tonificant a mesura que augmenta el pes del nadó.
La llibertat de moviments i el que ens facilita els desplaçaments portar als nostres nadons a sobre, també és un punt molt important que remarcar.
Són motius suficients per ser portadors dels nostres nadons??
Aixó sí, si portegem ho hem de fer de forma adequada i sobretot, fer-ho: Perquè ens agrada!!!

Fa un temps, arrel de la desconeixença i arrel de poder trobar al mercat tot tipus de portanadons (ergonòmics o no), ha sorgit la figura de la Instructora de Portanadons. Així doncs, abans de comprar o usar un portanadó recorreu a una Assessora que us ajudi a triar quin portanadó us aniria millor per la vostra situació i a fer-ne ús de forma adequada!!

Cap comentari:

Publica un comentari